+36306818121 info@bsitszerviz.hu

2019 legfontosabb adatszivárgásai

feb 11, 2020

adatvédelem | biztonság | védelem

Veszélybe került digitális személyazonosságunk?

2019-ben több mint 4 milliárd incidensről érkezett jelentés, ami újabb mérföldkövet jelent a kiberbűnözés területén.

Tudjuk, hogy mennyire nehéz kiigazodni a fenyegetések és adatszivárgások rengetegében, ezért most bemutatjuk a legfontosabbakat, amelyek elképzelhető, hogy érintettek minket, vagy családtagjainkat a tavalyi évben. 

Elasticsearch szerver

Mi történt?

1,2 milliárd személyes és közösségi információt tartalmazó felhasználói adat szivárgott ki két adatgazdagító cégtől.

A nem megfelelő szerver védelemnek köszönhetően a bűnözőknek nem volt nehéz dolga hozzáférni a nevekhez, e-mail címekhez, telefonszámokhoz, LinkedIn és Facebook profil információkhoz.

Facebook

Mi történt?

Több mint 267 millió Facebook felhasználó azonosítója, telefonszáma és neve került fel egy online adatbázisba.

Bár a Facebook fiókokat látszólag nem törték fel, az adatokkal így is visszaélhettek SMS-ek, adathalászat vagy személyazonosság-lopás formájában.

eBay

Mi történt?

A hackerek hozzáfértek 145 millió vásárló titkosított jelszavához és nem pénzügyi jellegű adataihoz, néhány alkalmazotti fiók feltörésén keresztül.

Az így kiszivárgott vásárlói neveket, e-mail címeket, levelezési címeket, telefonszámokat és születési dátumokat adathalászatra és online átverésekre is felhasználhatják.

Capital One

Mi történt?

Egy webes tűzfal hibás beállításának kihasználásával több mint 100 millió banki ügyfél és hitelkártya kérelmező személyes adata sérült.

A bank állítása szerint nem találtak arra szolgáló bizonyítékot, hogy az adatot csalásra használták volna, vagy megosztották másokkal, ettől függetlenül ingyenes bankkártya monitoring és személyazonosság védelem szolgáltatást ajánlottak fel az érintett ügyfeleknek. 

Mit tehetünk?

Mindezek mellett még mindig nagymértékben befolyásolhatjuk privát és személyes adataink védelmét. Ebben nagy szerepet játszik az, ha különböző jelszavakat adunk meg a különféle felhasználói fiókjainkhoz, illetve ha beállítjuk a kétlépcsős hitelesítést, ahol csak lehetséges.

Vegyük vissza az irányítást! Ha nem akarunk az áldozatok közé kerülni, akkor rendkívül fontos, hogy maradjunk naprakészek a legújabb adatszivárgási eseményekkel, kövessük digitális nyomainkat a személyazonossággal való esetleges visszaélések leleplezésére, illetve figyeljük bankszámláinkat és pénzügyi adatainkat, és legyünk résen, ha bármilyen gyanús tevékenységet észlelünk.  

Iratkozzunk fel valós idejű monitoringra

A digitális azonosságunk mutatja meg, hogy kik is vagyunk. Ha tudjuk, hogy mennyi és milyen típusú személyes adat szivároghatott ki, az már elegendő ahhoz, hogy megtegyük az első óvintézkedéseket a társadalombiztosítási azonosító számunk, bankkártya számunk, jelszavunk, e-mail címünk, vagy egyéb online azonosítóink védelmére, hogy ezeket semmilyen formában se használhassák fel a mi kárunkra.

Maradjunk biztonságban!


Kérje hivatalos partnerünk a BSIT Szerviz Kft. segítségét, ahol a Bitdefender szoftverekről, megoldásokról teljeskörű tájékoztatást kaphat.

Tudta, hogy most nyerhet is velünk? A nyeremény nem más mint Egy Bitdefender Total Security 1 éves Licenckulcs. A nyertest FB oldalunk követői között fogjuk kisorsolni 02.27-én, a lenti képen a kedvelés gombra kattintva követheti be oldalunkat, ezáltal automatikusan részt vesz a sorsoláson.

7624 Pécs, Garay u. 31.  |  www.bsitszerviz.hu  |  info@bsitszerviz.hu  |  + 36306818121